Elk jaar is het weer raak: een feestje bouwen voor het nieuwe jaar – alles voor het beste begin. Niet zo makkelijk als je denkt. Welk biermerk? Wijn? En kraakchips of normale? En jeetje, welke leverworst? Pak ik die goedkope of toch het A-merk?

Kips Boer’n Leverworst

De worst is makkelijk te pellen, alsof een knakworst zo uit z’n vel springt. Het plastic omhulsel blijft geheel schoon. Een geur van rollade stijgt op. De bite van leverworst blijkt stevig, net wat te stevig. Het is zeker niet smeuïg. Het smaakt naar gehaktkruiden en rollade. Een sterke smaak die blijft hangen.

Stegeman Leverworst

De worst wil liever niet uit de verpakking komen en daar stopt de tegenwerking niet, het plakt lekker vettig aan je vingers. Deze leverworst is een stuk smeuïger en vettiger dan de Kips. Maar tegelijkertijd ook redelijk gekruid.

Kroon Fijne leverworst

De worst komt zo uit de verpakking en blijkt wel erg smeuïg. De vettige hap blijft lekker op je gehemelte hangen. Dit lijkt er meer op. Kroon doet er niets aan om te verhullen dat het om een ronduit vette hap gaat.

AH Leverworst

Fijn, leverworst naar traditioneel recept of wat dat vandaag de dag nog betekent… De worst ruikt een beetje naar die van Kips, maar is een stuk droger – constipatieworst is het woord dat in ons opkomt. En oh lala, het blijkt ook een stevige, droge worst. En de smaak klopt gewoon niet in onze ogen. Zelfs boterhamworst is nog smeuïger. We krijgen er direct dorst van.

AH BASIC Leverworst

Oef, de verpakking blijft eng schoon nadat we de worst eruit halen. Zo schoon zelfs dat je er zo weer een nieuwe worst in lijkt te kunnen stoppen. Bij de eerste hap al beter dan de normale AH leverworst. Deze BASIC is ietwat minder droog en kruidig en werkelijk veel vettiger – zoals het hoort.

Jumbo Leverworst

De verpakking van de Jumbo leverworst snijd je makkelijk open. Direct smelt de leverworst aan je vinger en dat belooft wat. De kruidenhoeveelheid blijkt juist en de smeuïgheid klopt. Dat hadden we niet verwacht van zo’n anonieme worst – best aardig.

Lidl Zwagerman Leverworst

De worst glijdt zo uit de verpakking, met vette vingers tot gevolg. Direct blijkt deze de zachtste, vettigste. De worst smelt in je mond als het ware. De kruiden zijn wat minder aanwezig. Bij elke hap blijkt de helft van je hap hardnekkig aan je gehemelte plakken. Wellicht te vettig? Hoe dan ook, de worst is bevredigend.

Eindoordeel

De A-merken zijn duidelijk sterker gekruid en minder vettig. De Kips smaakt naar rollade, Kroon is lekker vettig en Stegeman is de middenmoot. De enige leverworst die we afraden, is de AH Leverworst. Droog en vleesachtig. Je verwacht gewoon wat anders. De AH Basic smaakt zelfs beter. En over goedkope worsten gesproken: die van de Jumbo is gewoon prima en die van de Lidl lekker vettig. Onze winnaars.